abba

ABBA, Den svenska popsensationen

Deras catchy låtar och fängslande texter vädjade till människor i alla åldrar och deras låtar sändes ständigt på alla radio-och TV-musikkanaler. Svenskar, Benny Andersson, Björn Ulvaeus, Anni-Frid Lyngstad och Agnetha Fältskog gjorde upp denna berömda kvartett och namnet på deras grupp är en akronym av de första bokstäverna i var och ens namn.

Att vinna Eurovision Song Contest 1974 med en fot-stampande återgivning av “Waterloo” var bara början på en sångkarriär som tog världen med storm. Deras popularitet fortsatte att stiga oförminskad med en sträng av förbluffande framgångsrika hits inklusive “Mamma Mia”, “S.O.S” och “Honey, Honey”.

Ny ABBA-utställning

Vid det här laget ABBA feber hade nått alla hörn av världen och deras låtar med i topp tio listorna i nästan alla länder inklusive Australien. Mars 1976 sågar en frigörare av en sammanställning av “mest stor hits” av ABBA, som inklusive songen “Fernando”. Albumet steg snabbt till toppen av listorna i Storbritannien och “Fernando” blev en av ABBA:s mest populära och mest kända låtar någonsin. Detta var albumet som slutligen gav dem ett genombrott i usa albumlistorna där det stormade in i Top 50 och sålde mer än en miljon exemplar.

Lindsey Buckingham jämför ABBA

“Arrival” var bandets nästa album och det tog dem till ännu högre höjder. Låtar från albumet ingår mega-hits “Dancing Queen”, “Knowing me, Knowing you” och “Money, Money, Money”, som steg till till av diagrammen och stannade där med några tecken på att komma ner under en lång tid. Hit efter träff följt med “Voulez-Vous”, “Chiquitita”, “Jag har en dröm”, “Ta en chans på mig”Hälsa Fitness artiklar, “Vinnaren tar allt” och gruppens signatur melodi “Tack för musiken”. ABBA:s sånger har stått sig genom tiderna och trettio år senare hörs fortfarande på radio- och TV-stationer över hela världen.

Posted in: Musik